استعلام
طبق ماده 36قانون مجازات اسلامی مصوب 1392انتشار احکام محکومیت قطعی در جرایم اقتصادی با احراز شرایط
مقرر در ماده الزامی است .در صورتی که این الزام از سوی دادگاه صادرکننده حکم محکومیت قطعی مقرر نشده
باشد،تکلیف چیست؟ آیا اجرای احکام دادسرا رأساً میتواند نسبت به اعمال ماده فوقالذکر اقدام نماید یا مستلزم
تصریح دادگاه صادرکننده حکم است؟ در صورت عدم تصریح تکلیف چیست؟آیا حکم ماده فوقالذکر شامل واسط در
رشا و ارتشا نیز میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به نامه شماره 9022/1016/5001مورخ 1397/10/18به شماره ثبت وارده 2909مورخ
،1397/10/22در خصوص استعلام فاقد شماره و تاریخ دادیار محترم شعبه سوم دادسرای عمومی و انقلاب ماکو،
نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (1این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1مستفاد از ماده 36قانون مجازات اسلامی 1392و تبصره 1ماده » 21آییننامه راجع به نحوه اجرای مجازاتهای
تکمیلی موضوع ماده 23قانون مجازات اسلامی« مصوب 26/11/1393رییس قوه قضاییه ،صدور حکم به انتشار
حکم محکومیت قطعی در موارد مذکور در ماده 36قانون یاد شده و تبصره آن ،مجازات اصلی است که دادگاه
صادرکننده حکم با حصول شرایط مذکور در این ماده ،دستور انتشار آن را ضمن صدور حکم صادر مینماید و لذا
اجرای احکام کیفری مربوطه تنها در صورت صدور حکم مزبور مجاز به انتشار حکم محکومیت قطعی خواهد بود و
اجرای احکام کیفری رأسا در این خصوص تکلیفی ندارد .بدیهی است که چنانچه مورد از موارد تصحیح رأی یا
تجدیدنظرخواهی باشد ،قاضی اجرای احکام کیفری یا دادستان ذیربط حسب مورد اقدام مقتضی معمول خواهند داشت.
-2واسطه در جرم رشاء و ارتشاء مشمول اطلاق بند »الف« ماده 36مرقوم میباشد و احکام مقرر در مورد انتشار
احکام محکومیت مجرمان با رعایت شرایط مذکور در قانون ،در مورد ایشان نیز جاری خواهد بود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه