استعلام
احتراما به پیوست تصویرنامه شماره 1463/97/617مورخ 29/8/97اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری اهواز
و نامه شماره 175406/97مورخ 5/9/97اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری در خصوص موضوع
افزایش سرمایه شرکت گاز خوزستان از محل اندوخته سرمایه ای سرمایه های اهدایی و بدهی های بلند مدت به شرکت
ملی گاز ایران ارسال و پرسش این است که آیا بدهیهای بلند مدت شرکتهای دولتی با فرض عدم پیشبینی آن در
اساسنامه شرکت دولتی میتواند موجب افزایش سرمایه شرکت دولتی شود؟ به نظر دفتر حقوقی سازمان ثبت اسناد و
املاک کشور با عنایت به ماده 45قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366/6/1مجامع عمومی شرکتهای دولتی
مجاز نیستند در موقع تصویب پیشنهاد تقسیم سود اندوختههای سرمایهای و جاری شرکت را که در مفاد اساسنامه آن ها
پیشبینی شده است طوری تعیین کنند که موجب کاهش سود سهام دولت در بودجه کل کشور شود .بنابراین اندوختههای
سرمایهای و اهدایی شرکتهای دولتی پس از طی تشریفات قانونی مربوط به افزایش سرمایه میتوانند به حساب سرمایه
شرکت منتقل و در حکم سرمایه شرکت تلقی شود لیکن بدهیهای بلندمدت شرکتهای دولتی نمیتواند جزء داراییهای
شرکت محسوب و از محل آن به افزایش سرمایه اقدام نمود .خواهشمند است در خصوص چگونگی و امکان افزایش
سرمایه شرکتهای دولتی از محل بدهیهای بلند مدت آنها اعلام نظر فرمایید.
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 139755932115000544مورخ 1397/10/11به شماره ثبت وارده 2884مورخ
،1397/10/18نظریه مشورتی کمیسیون قوانین تجاری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مواد 157و 158لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت ،روشهای افزایش سرمایه را احصا نموده است و فرض
سؤال که شرکت دولتی قصد دارد از محل بدهیهای بلند مدت افزایش سرمایه بدهد ،چون شرکت در برابر وجهی که
تحصیل کرده است ،متعهد به بازپرداخت بدهی شده است ،از شمول موارد مذکور خارج است و لذا امکان افزایش سرمایه
از محل بدهیهای بلند مدت وجود ندارد.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه