مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۷۷۴

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه به کارمند دولت حین انجام وظیفه توهینی که از مصادیق قذف محسوب میشود انجام گیرد و مشارالیه اعلام شکایت نکند ،آیا بزه مذکور قابل تعقیب است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 97/1037مورخ 1397/09/25به شماره ثبت وارده 2774مورخ ،1397/10/08 نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: قذف از حدود الهی و تابع مقررات شرعی خاص خود است و چون برابر ماده 255قانون مجازات اسلامی 1392 حقالناس است ،بنابراین تعقیب و اجرای مجازات قاذف منوط به درخواست مقذوف است .لیکن چون برابر ماده 9قانون آیین دادرسی کیفری ،1392ارتکاب جرم میتواند موجب طرح دو دعوای عمومی و خصوصی شود و برابر ماده 11 همان قانون ،تعقیب متهم و اقامه دعوی از جهت حیثیت عمومی جرم بر عهده دادستان است و ایراد قذف به کارمند دولت حین انجام وظیفه از مصادیق بارز توهین به مأمور دولت حین انجام وظیفه موضوع ماده 609قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( 1375است ،این جرم از جرایم غیرقابل گذشت بوده و حق فردی نیست؛ در نتیجه در فرض سؤال، قاذف از این جهت میتواند مورد تعقیب قرار گیرد .بدیهی است که چنانچه کارمند مقذوف در خصوص بزه قذف، شکایت خود را مطرح و تقاضای اجرای حد قذف را داشته باشد ،فقط مجازات حد قذف به مورد اجرا گذاشته میشود و مفاد ماده 46قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح 1382نیز مؤید این نظر است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۷۷۴ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۱۶ | مرکز حقوقی راهبرد