استعلام
شخصی که به حکم دادگاه بدوی محکوم شده است ،با قطعیت رأی تقاضای اعاده دادرسی مینماید .شعبه دیوانعالی
کشور با استناد به بند »چ« ماده 274قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392با تجویز اعاده دادرسی ،رسیدگی
مجدد را به دادگاه همعرض دادگاه صادر کننده حکم قطعی ارجاع میدهد .آیا رسیدگی شعبه مرجوعالیه مستلزم
رسیدگی ماهوی به جرم انتسابی و دلایل له و علیه محکوم است؟ چنانچه رأی محکومیت قطعی بر اساس علم قاضی
صادر شده باشد،آیا قاضی دادگاه مرجوعالیه مکلف است بر اساس دلایل و مستندات ابرازی در پرونده اقدام به صدور
رای مجدد نماید؛ یا اینکه به استناد علم قاضی قبلی صادر کننده رای قطعی اکتفاء و اقدام به صدور رأی کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9000/10176/500مورخ 1397/09/28به شماره ثبت وارده 2745مورخ
،1397/10/03نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری این اداره کل در خصوص سوال 2به شرح زیر اعلام
میگردد:
مطابق نص ماده 480قانون آیین دادرسی کیفری 1392رسیدگی دادگاه همعرض پس از تجویز اعاده دادرسی،
رسیدگی ماهوی است و این دادرسی از دادرسی اولیه مستقل است؛ بنابراین دادگاه مزبور پس از نقص رأی مورد اعاده
دادرسی ،بر اساس مقررات قانونی رسیدگی و رأی مقتضی را صادر مینماید ولذا استناد به علم حاصله در دادگاه سابق
منتفی است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه