استعلام
با توجه به حکم مقرر در تبصره ماده 236قانون آیین دادرسیکیفری مصوب ،1392آیا وجه واریزی در پایان و با
انجام تمام تکالیف به واریز کننده مسترد میشود؟ به نظر میرسد در صورت استرداد اساساً دیگر اثری بر تخلف کفیل
و وثیقهگذار جز همین واریزی اخیر مترتب نباشد و در صورت عدم استرداد ،تفاوت آن با مفاد ماده در قسمتی که به
موضوع تکمیل وجه اشاره دارد ،در کجاست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 9026/654/1631مورخ 1397/8/2به شماره ثبت وارده 2666مورخ
،1397/9/26نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری ) (2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
اولا ،مستفاد از ماده 236قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392استرداد مبلغ وجه واریزی بابت تخلف متهم یا
کفیل یا وثیقهگذار که حداکثر تا یکچهارم قرار صادره است ،منتفی است و وجه مذکور به نفع دولت ضبط میشود.
ثانیا ،در فرض مقرر در متن ماده 236قانون ،در صورت تکمیل توسط متهم یا ثالث نسبت به این قسمت ،قرار قبولی
کفالت یا وثیقه جدید صادر میشود .اما در فرض مقرر در تبصره این ماده در خصوص این قسمت ،نیازی به صدور
قرار قبولی کفالت یا وثیقه جدید نیست.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه