مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۶۰۶

تاریخ نظریه:

استعلام

احتراماً به استحضار می رساند خواهشمند است نسبت به سوال ذیل پاسخ فرمائید: یک نفر تبعه خارجی با خودروی شخصی وارد خاک ایران میشود و پس از ورود ،خودور را به شخص ایرانی فروخته و خاک ایران را ترک میکند و هر شش ماه برای تمدید به ایران مراجعه مینماید .با توجه به اینکه حسب مقررات، تبعه خارجی فقط در مدت زمانی که در ایران حضور دارد حق استفاده از خودرو را دارد و هنگام خروج از کشور باید به همراه خودرو یا رسید پارکینگ مبنی بر توقف خودرو به گمرک ارائه دهد -1 ،آیا اقدام تبعه خارجی مبنی بر فروش خودرو واجد وصف مجرمانه است؟ -2آیا فرد ایرانی که خودرو را خریداری کرده مرتکب جرم شده است؟ - 3در صورت جرم بودن ،تحت چه عنوان مجرمانهای قابل تعقیب و مجازات میباشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9027/1019/29000مورخ 1397/09/18به شماره ثبت وارده 2606مورخ ،1397/09/20نظریه مشورتی کمیسیون قوانین کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: فرض موضوع استعلام شامل فروش خودرویی که تبعه خارجی طبق مقررات مربوط به امور گمرکی وارد خاک جمهوری اسلامی ایران مینماید و حین خروج از کشور برخلاف مقررات مذکور ،خودرو را در خاک ایران به فروش میرساند ،فاقد وصف مجرمانه است و با عنایت به اصل سی و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ،ماده 2 قانون مجازات اسلامی 1392و اصل قانونی بودن جرم و مجازات ،فروشنده و خریدار از این حیث قابل تعقیب کیفری نمیباشند. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۶۰۶ مورخ ۱۳۹۸/۰۷/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد