مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۶۰۵

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با عنایت به ماده 32قانون وکالت مصوب 1315و بخشنامه اخیر معاون محترم اول قوه قضاییه ،آیا اخذ نسخه ثانی قرارداد به ضمیمه وکالتنامه تقدیمی وکلا در دادسرا جهت احراز سمت ضروری است یا صرفاً با توجه به عبارت محکمه در آن قانون ناظر به دادگاه میباشد؟ -2چنانچه دادگاههای عالی از جهت ارجاع امر به کارشناسی پرونده را ناقص بدانند ،با لحاظ مواد قانونی مرتبط آیا پس از انجام آن میبایست پرونده اعاده شود یا طبق عمومات و علیرغم قید نشدن تفصیلی موضوع ،باید مراتب به طرفین ابلاغ و در صورت اعتراض به هیات کارشناسی ارجاع شود؟ -3در پروندههای راجع به مواد مخدر و روانگردان گاهی درخواست آزمایش از حیث تعیین خلوص مواد مکشوف میشود .توجه به بخشنامه مورخ 1386/6/31ریاست محترم وقت قوه قضائیه اساساً پذیرفتن این درخواست و ترتیب اثر دادن به آن با توجه به اینکه در اصل مسئوولیت کیفری و میزان مجازات تاثیری دارد،ضروری است؟ تصمیم صحیح در این باب چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به نامه شماره 9001/150/6210مورخ 1397/9/17به شماره ثبت وارده 2605مورخ ،1397/9/20موضوع استعلام بدون شماره و تاریخ بازپرس محترم شعبه هفتم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ورامین نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1با عنایت به مواد 342 ،59 ،34و ) 381بند (3قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امورمدنی ،1379و ماده 19لایحه قانونی استقلال کانون وکلاء مصوب 1333و ماده 103قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366با اصلاحات بعدی ،وکلای دادگستری باید وکالتنامه خود را با قید رقم حقالوکاله در آن به مرجع قضایی ارائه نمایند و ارائه قرارداد حقالوکاله جداگانه لازم نمیباشد. -2مستفاد از مواد ،161 ،155بند »الف« ماده 450و ماده 454قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392در صورتی که دادگاه تجدیدنظر استان تحقیقات پرونده را از جهت انجام کارشناسی ناقص بداند ،قرار رفع نقص و ارجاع امر به کارشناسی صادر میکند و میتواند خود مبادرت به انجام قرار مذکور نماید و یا پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست یا دادگاه صادرکننده رأی بفرستد و مرجع قضایی مرجوعالیه در حدودی که دادگاه تجدیدنظر استان تقاضا نموده است ،اقدام و رفع نقص مینماید و نظر کارشناس را نیز به طرفین ابلاغ میکند و چنانچه ارجاع امر به هیأت کارشناسی از سوی دادگاه تجدیدنظر استان تقاضا نشده باشد ،مرجع اخیر با تکلیفی مواجه نیست. -3اگر منظور از ضرورت تعیین خلوص در فرض سوال این باشد که ماده مکشوفه با غیر مواد مخدر مخلوط یا ترکیب شده ،در این صورت باید در اجرای بخشنامه 31/6/1386 – 6973/1186رئیس محترم قوه قضاییه نظر آزمایشگاه پیرامون میزان ماده موثر )هروئین یا ماده مخدر( محاسبه و تعیین مجازات گردد. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیرکل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۲۶۰۵ مورخ ۱۳۹۸/۰۸/۱۸ | مرکز حقوقی راهبرد