استعلام
زوجه در دفتر اسناد رسمی کل مهریه خود را در قبال اخذ وکالت در طلاق بذل میکند و سند وکالت در طلاق تحویل
میگیرد:
-1آیا بذل مذکور که معمولاً چندین ماه پیش از اجرای طلاق است و جهت اخذ وکالت است ،برای خلع شدن طلاق
کافی است؟
-2آیا چنان چه زوجه جهت اجرای وکالت اقدام نکند ،بذل انجام شده معتبر است؟
-3آیا بذل صورت گرفته قابل رجوع است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 131د .ک مورخ 1397/09/13به شماره ثبت وارده 2581مورخ ،1397/09/18
نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1مستفاد از ماده 1146قانون مدنی در صورتی که رضایت شوهر به طلاق زوجه مقید به دریافت مالی باشد ،طلاق
خلع است .بنابراین در فرضی که دادگاه احراز کند زوجه به دلیل کراهت از همسر خود و برای گرفتن طلاق نسبت به
بذل اقدام و اخذ وکالت در این خصوص از باب سهولت در اجرای طلاق بوده است ،در صورت اجرای طلاق موضوع
مشمول ماده یادشده خواهد بود.
-2بذل صورت گرفته مادامکه از آن رجوع نشده معتبر بوده و عدم اجرای وکالت تأثیری در اعتبار آن ندارد.
-3با توجه به اینکه هرگاه بذل انجام گرفته در قبال طلاق باشد حتی پس از طلاق ،زوجه در ایام عده میتواند به
مابذل رجوع کند؛ به طریق اولی پیش از طلاق نیز میتواند از آن رجوع کند .بدیهی است در این حالت چون اعطای
وکالت در طلاق نیز معلق به بذل مذکور بوده است با رجوع به مابذل ،وکالت نیز منتفی است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه