استعلام
نظر به اینکه حسب فتاوای برخی مراجع عظام تقلید معامله با فرد بهایی باطل است و چنین فردی مالک مبیع نمیشود،
در فرضی که فرد مسلمانی ابتدا ملکی را به فرد بهایی بفروشد و سپس آن را به فرد مسلمان دیگری واگذار نماید ،آیا
جرم فروش مال غیر و کلاهبرداری محقق میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره 1397191000844254مورخ 1397/09/08به شماره ثبت وارده 2580مورخ
،1397/09/18نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی کیفری 2این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
مطابق ماده 2قانون مجازات اسلامی مصوب 1392هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات
تعیین شده است جرم محسوب میشود و بر اساس ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب ،1308
انتقال مال غیر جرم محسوب و انتقال دهنده به مجازات کلاهبرداری محکوم خواهد شد .بنابراین و با لحاظ اینکه در
حقوق کیفری ،جرم بودن رفتار ملازمه با صحت معاملات از حیث مدنی ندارد ،در فرض سؤال شخصی که ملکی را به
شخص دیگری که شرعاً معامله وی باطل است ،فروخته و سپس بدون موجب قانونی نظیر اقاله یا صدور حکم بر بطلان
یا فسخ معامله ،آن را به دیگری انتقال داده است ،مطابق ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر قابل تعقیب و
مجازات خواهد بود.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه