مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۹۷/۱۹۹۷

تاریخ نظریه:

استعلام

شخص »الف« که دارنده کارت بازرگانی است ،در سال 1387از طریق وکالت کارت خود را در اختیار شخص تاجر »ب« قرار دهد و شخص تاجر»ب« با استفاده از وکالتنامه و کارت بازرگانی ،کالای خود را ترخیص و مالیات را پرداخت نمینماید .آیا شخص »الف« به لحاظ سوء استفاده از کارت بازرگانی مشمول ماده 2قانون تشدید مجازات مرتکبین و ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری است؟ در صورت شمول قانون مذکور ،آیا با طرح شکایت در سال 1397 جرم مذکور مشمول زمان میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

بازگشت به استعلام شماره 9027/673/29000مورخ 1397/07/02به شماره ثبت وارده 1997مورخ ،1397/07/03نظریه مشورتی کمیسیون قوانین کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد: -1با لحاظ اینکه طبق تبصره 4بند 3آییننامه اجرایی ماده » 10قانون مقررات صادرات و واردات مصوب «1372 دارندگان کارت بازرگانی حق واگذاری اختیارات یا استفاده از منافع آن را به غیر ندارند و لذا بازرگان از کارت صادره باید »شخصا« استفاده نماید و این امر یک امتیاز قائم به شخص محسوب میشود؛ بنابراین چنانچه حق استفاده یا منافع کارت بازرگانی خویش را به دیگری واگذار کند و در قبال این اقدام وجهی )مالی( تحصیل نماید ،عمل ایشان از مصادیق ماده 2قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ،ارتشاء و کلاهبرداری مصوب 1367بوده و مطابق این ماده قابل مجازات است. -2بزه مذکور در فرض سوال با لحاظ اینکه مطابق ماده 174قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 1378و بند "پ" ماده 105قانون مجازات اسلامی 1392دارای مرور زمان پنج ساله تعقیب بوده است ،در هر حال مشمول مرور زمان گردیده است. دکتر محمد علی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۹۷/۱۹۹۷ مورخ ۱۳۹۸/۰۶/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد