استعلام
-1در فرضی که در راستای ماده 236قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادستان دستور اخذ وجهالکفاله
را صادر مینماید و کفیل متهم فردی بازنشسته و دارایی وی صرفاً حقوق بازنشستگی است ،آیا نسبت به اخذ
وجهالکفاله در اجرای احکام کیفری دادسرا ممنوعیت قانونی وجود دارد؟
-2هرگاه موضوع کفالت در پروندههای حقوقی به نوعی مطرح باشد مرحله اجرای احکام مدنی با در نظر گرفتن
تبصره یک ماده 96قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356مبنی بر منع توقیف و کسر یک چهارم حقوق
بازنشستگی یا وظیفه افراد موضوع ماده 96مذکور و با در نظر گرفتن قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی
مصوب 1394وآییننامه اجرایی این قانون آیا توقیف و کسر حقوق بازنشستگان مقرر در ماده 96قانون اجرای
احکام مدنی مصوب 1356توسط قاضی اجرای احکام مدنی در صورت تخلف کفیل از کفالت مقدور امکان پذیر
است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
بازگشت به استعلام شماره د/92/پ 97/مورخ 1397/06/05به شماره ثبت وارده 1932مورخ
،1397/06/25نظریه مشورتی کمیسیون اجرای احکام مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میگردد:
-1درمواردی که بازنشسته برابرمقررات آیین دادرسی کیفری ،کفیل شده باشد و برابر مقررات ،دستور اخذ
وجهالکفاله صادر شده باشد ،اجرای این دستور ،مطابق مقررات قانون اجرای احکام مدنی به عمل میآید و مشمول ماده
96قانون اجرای احکام مدنی است و ازشمول ذیل تبصره 1آن ،خارج است.
-2درمواردی نیز که بازنشسته برابر تبصره 1ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394کفیل
محکومعلیه مالی شده باشد و دستور استیفای محکومبه و هزینههای اجرایی از محل وجهالکفاله صادر شده باشد،
موضوع مشمول ماده 96قانون اجرای احکام مدنی است و از شمول ذیل تبصره 1آن خارج است.
دکتر محمد علی شاه حیدری پور
مدیرکل حقوقی قوه قضاییه