استعلام
چنانچه در سال 1400شرکت مبادرت به صدور چک با امضاء مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره نماید و سپس
حکم به محکومیت شرکت به پرداخت وجه چک در همان سال صادر شود و پس از آن در سال ،1402حکم
ورشکستگی شرکت با تاریخ توقف سال 1399صادر شود ،خواهشمند است در این خصوص به پرسشهای زیر
پاسخ دهید:
-1با وجود حکم ورشکستگی شرکت ،آیا طرح دعوای مطالبه وجه چک بدون دخالت مدیر تصفیه امور
ورشکستگی وجاهت قانونی دارد؟ آیا باید دادگاه در مرحله واخواهی ،رأی بدوی را نقض و قرار رد دعوای بدوی
صادر کند و یا آنکه باید تصمیم دیگری اتخاذ نماید؟
-2با توجه به مسؤولیت صادرکنندگان چک وفق ماده 19قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و
الحاقات بعدی و با وجود حکم ورشکستگی شرکت ،آیا خسارت تأخیر تأدیه وجه چک از تاریخ سررسید چک
قابل محاسبه می باشد و یا آنکه به تبع ورشکستگی شرکت ،از تاریخ توقف )سال (1399خسارت تأخیر تأدیه از
صادرکنندگان چک قابل وصول نمیباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرض سؤال که حکم به محکومیت شرکت تجاری و مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره )امضاءکنندگان چک(
به پرداخت مبلغ چک و پس از آن حکم ورشکستگی شرکت با تاریخ توقف پیش از تاریخ صدور چک صادر
شده است و مدیر تصفیه یا اداره تصفیه امور ورشکستگی نسبت به این حکم واخواهی یا تجدید نظرخواهی کرده
است ،مطابق ماده 417قانون تجارت مصوب ،1311رأی یاد شده در خصوص مطالبه وجه چک ،صرفاً به سبب
صدور حکم ورشکستگی شرکت ،واجد ایراد یا منقصت نیست و دارای اثر حقوقی است و در صورتیکه دادنامه
غیابی باشد ،واخواهی از آن حسب مورد توسط اداره تصفیه امور ورشکستگی یا مدیر تصفیه ممکن است و دادگاه
نیز وفق ادله ارائه شده ،اتخاذ تصمیم میکند.
-2باتوجه به رأی وحدت رویه شماره 872مورخ 1404/9/11هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،در فرض
سؤال امکان مطالبه خسارت تأخیر تأدیه از امضاکنندگان چک وجود ندارد؛ اما در صورت انطباق موضوع با رأی
وحدت رویه شماره 877مورخ 1405/3/12همان مرجع ،اخذ خسارت تأخیر تأدیه در فروض مذکور در این
رأی امکانپذیر است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه