مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۷۴

تاریخ نظریه:

استعلام

-2فردی در دادگاه صلح اقامه دعوا کرده است؛ خوانده نیز دعوای تقابل در صلاحیت دادگاه حقوقی را اقامه کرده؛ اما در دادگاه حقوقی دعوای تقابل را مسترد کرده و این دادگاه در خصوص دعوای تقابل قرار رد و در مورد دعوای خواهان اصلی ،قرار عدم صلاحیت صادر کرده است .آیا در چنین فرضی ،قرار عدم صلاحیت صادره منطبق با موازین قانونی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-2صرف نظر از آنکه اظهارنظر در خصوص انطباق یا عدم انطباق تصمیم مرجع قضایی با قانون ،از وظایف این اداره کل خارج است ،در فرض سؤال که رسیدگی به دعوای طاری )تقابل( در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی بوده است و به سبب ضرورت رسیدگی توأمان به دعوای اصلی و طاری ،موضوع در صلاحیت این دادگاه تشخیص داده شده است ،با استرداد دعوای تقابل و صدور قرار مقتضی در این خصوص از سوی دادگاه عمومی حقوقی ،موجبی برای صدور قرار عدم صلاحیت در خصوص دعوای اصلی به شایستگی دادگاه صلح نیست؛ زیرا با احراز شرایط رسیدگی توأمان به دعوا به وسیله دادگاه حقوقی ،مطابق مقررات مواد 17و 103قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و لحاظ ماده 17قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ،1402از همان زمان ،برای دادگاه حقوقی ایجاد صلاحیت شده است و صرف استرداد دعوای تقابل ،موجب زوال صلاحیت ایجاد شده برای دادگاه در رسیدگی به دعوای اصلی نمیباشد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۷۴ مورخ ۱۴۰۵/۰۴/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد