مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۴۸

تاریخ نظریه:

استعلام

در خصوص محکومینی که بابت حبس بدل از جزای نقدی ) 3سال 5 ،سال 10 ،سال( تحمل کیفری مینمایند در صورت استحقاق برخورداری از مرخصی آیا بایستی به میزان جزای نقدی مورد لحوق حکم تأمین اخذ گردد یا به میزان حبس بدل از جزای نقدی؟

پاسخ اداره کل حقوقی

نظر به اینکه در اعطای مرخصی به زندانیان و اعزام آنان به مراکز حرفهآموزی ،تحصیل علوم و فنون و اشتغال، مطابق ماده 520قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و مواد 182و 202آییننامه اجرایی سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور مصوب 1400/2/20با اصلاح ات و الحاقات بعدی و رأی وحدت رویه شماره 680مورخ 1384/5/25هیأت عمومی دیوان عالی کشور رفتار میشود و از آنجا که حبس بدل از جزای نقدی موضوع ماده 529قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392ناشی از الزام قانونی بوده و مجازات اصلی جرم نیست ،اخذ تأمین مناسب برای اعطای مرخصی به این محکومان بر اساس ماده 250این قانون که حاوی مؤلفههای متعددی است صورت میپذیرد و متناسبسازی تأمین باید بر مبنای تمام این مؤلفهها صورت گیرد و نه فقط مجازات جرم مورد نظر؛ بنابراین در فرض سؤال ،مجازات جزای نقدی مقرر در حکم با احتساب ایام بازداشت و حبس تحمل شده به عنوان بدل از جزای نقدی ،فقط یکی از معیارهای صدور قرار تأمین است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۴۸ مورخ ۱۴۰۵/۰۲/۳۰ | مرکز حقوقی راهبرد