استعلام
چنانچه در مزایده نوبت دوم ،خریداری نباشد ،محکومله تا چه زمانی میتواند مال معرفی شده را از بابت محکومبه
قبول کند؟ آیا صرفاً اعلام قبولی وی در جلسه مزایده اعتبار دارد و یا آنکه تا زمان اعتبار نظریه مربوط به
ارزیابی مال و عدم رفع توقیف آن ،این امر امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به ماده 132قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356هرگاه در دفعه دوم خریداری نباشد ،مال مورد
مزایده در صورتی به محکومعلیه مسترد میشود که محکومله آن مال را به قیمتی که ارزیابی شده است ،قبول
نکند؛ بنابراین چنانچه محکومله در جلسه مزایده حضور نداشته باشد ،باز هم حق قبول مال مزبور را دارد؛ اما با
توجه به این که مبدأ مهلت دو ماهه مذکور در ماده 144این قانون در هر صورت از تاریخ مزایده است ،اعمال
این حق باید در مدتی کوتاه صورت گیرد که منافی حق محکومعلیه مبنی بر مسترد داشتن این مال نباشد و
چنانچه محکومله ظرف مدتی کوتاه )عرفی( پس از جلسه مزایده نظر خود مبنی بر قبول مال مزبور را به اجرای
احکام اعلام نکند ،مال باید به محکومعلیه مسترد شود.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه