استعلام
اولاً، آیا حکم مقرر در ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در دادگاههای صلح هم قابلیت اجرا دارد؟
ثانیاً، در فرض مثبت بودن پاسخ، چنانچه پرونده جریانی در دادگاه صلح که فاقد کیفرخواست است، مطرح و درخواست تعقیب مجدد شود، آیا موافقت و درخواست دادستان لازم ضروری است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً، در فرضی که در اجرای تبصره یک ماده 12 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402 به جرایم مذکور در بندهای 9 و 10 این ماده به صورت مستقیم در دادگاه صلح رسیدگی میشود، در واقع دادگاه صلح خود راساً متکفل انجام مرحله تحقیقات مقدماتی است و انجام این تحقیقات مقدماتی؛ با توجه به ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ملاک قسمت ذیل ماده 341 این قانون باید طبق مقررات مربوط به مرحله تحقیقات مقدماتی مذکور در بخش دوم همین قانون صورت گیرد؛ بنابراین در فرض سوال، با عنایت به ماده 17 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402، اعمال ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 امکانپذیر است.
ثانیاً، در صورتی که در دادگاه صلح به لحاظ فقد دلیل قرار منع تعقیب صادر و این قرار در همان مرجع قطعی شود، در صورت کشف دلیل جدید، رسیدگی مجدد با نظر همین مرجع (دادگاه صلح) انجام میشود و چنانچه قرار منع تعقیب در دادگاه تجدیدنظر استان قطعی شود، رسیدگی مجدد با نظر دادگاه تجدیدنظر استان است.