استعلام
نظر به اینکه برخی مراجع قضایی ،پس از احضار متهم و عدم حضور وی برای محل اقامت متهم نیابت »رأساً
جلب« را ارسال میکنند ،خواهشمند است اعلام فرمایید ،اولاً ،آیا متهم پس از احضار توسط مقام قضایی ،مکلف
به حضور و دفاع در غیر محل اقامت خود است؟ ثانیاً ،در صورت عدم حضور ،صدور قرار نیابت »رأساً جلب«
امکان پذیر است یا آنکه باید بار دیگر متهم در مرجع مجری نیابت نیز احضار و در صورت عدم حضور ،جلب
شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،از مواد 176 ،175 ،174 ،171 ،169 ،119و 204قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392چنین مستفاد
است که احضار شاکی ،شهود ،مطلعین و متهم به نشانی محل اقامت آنها ،حتی اگر خارج از حوزه قضایی مرجع
رسیدگیکننده باشد ،نیاز به اعطای نیابت قضایی ندارد؛ زیرا صرف ابلاغ ،مستلزم انجام اقدامات قضایی در
حوزهای که امر ابلاغ در آن صورت میپذیرد ،نمیباشد؛ بنابراین ،متهم پس از احضار توسط مقام قضایی در
صورت نبود جهات عذر موجه موضوع ماده 178قانون یادشده ،مکلف به حضور در مرجع قضایی حتی در غیر
محل اقامت خود میباشد.
ثانیاً ،در صورت ابلاغ قبلی احضاریه به متهم ،اعطای نیابت قضایی برای جلب متهمی که بدون عذر موجه حاضر
نشده است ،بلامانع می باشد و با وجود سابقه ابلاغ احضاریه ،احضار مجدد متهم به وسیله مرجع مجری نیابت،
ضرورتی ندارد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه