مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۸۷

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه شخصی قصد اقامه دعوایی علیه وراث متوفی را داشته باشد آیا میبایست نسبت به تقدیم گواهی حصر وراثت یا استشهادیه در این خصوص اقدام نماید یا آنکه صرف معرفی وراث در دادخواست بدون تقدیم هیچ گونه دلیل و مدرک کتبی جهت رسیدگی محکمه کافی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

تقدیم دادخواست و اقامه دعوا به طرفیت وراث یا برخی از آنها و رسیدگی به آن منوط به ارائه گواهی حصر وراثت نیست و چنانچه برخی خواندگان ایراد عدم توجه دعوا مطرح کنند ،دادگاه به آن رسیدگی میکند و در هر صورت ،رأی صادره تنها نسبت به آن تعداد از وراث که طرف دعوا قرار گرفتهاند ،واجد اثر میباشد. همچنین در صورتی که دادگاه در توجه دعوا به برخی خواندگان و وراثت آنها تردید داشته باشد ،با توجه به ماده 199قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379میتواند هر گونه تحقیقی را که در این خصوص لازم میداند؛ از جمله استعلام از اداره ثبت احوال ،انجام دهد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۸۷ مورخ ۱۴۰۵/۰۶/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد