استعلام
-1مدت خدمت )نظام وظیفه -سربازی( در جبهه جانبازان معزز جزو سنوات خدمت قابل قبول بازنشستگی
ایشان محسوب میشود یا خیر؟
-2با عنایت به اینکه بر ا ساس ماده 12قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب
1374با اصلاحات بعدی و ماده 5آییننامه اجرایی ماده 12قانون تسخیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان
مصوب 1378با اصلاحات بعدی جانبازان معززی در مدت مأموریت آموزشی از کلیه حقوق و مزایای مربوط
بهرهمند )حقوق و مزایای مستمر و کلیه فوقالعادهها به استثنای فوقالعاده اضافهکار ،کارانه ،سختی شرایط محیط
کار و نوبت کاری و فوقالعاده جذب مدیران و مشاغل تخصصی و پاداش پایان سال و کمکهای نقدی و غیر
نقدی با رعایت ضوابط و مقررات( بهرهمند و بیمهپردازی الزامی برای بازنشستگی مدت مأموریت آموزشی نیز
به نسبت حقوق و مزایای فوق پرداخت میشود ،آیا مدت مأموریت آموزشی جانباز محترم جزو سنوات خدمت
قابل قبول بازنشستگی ایشان محسوب میشود یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
نخست .به موجب ماده 27قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب 1386با اصلاحات و الحاقات بعدی:
مدت خدمت داوطلبانه جانبازان ،رزمندگان ،آزادگان و شهدا در جبهه قبل از استخدام و اشتغال در صورت
تمایل جزء سنوات قابل قبول از لحاظ بیمه و بازنشستگی به مأخذ مشاغل سخت و زیانآور )یک به یک و نیم(
محسوب میگردد.
دوم .وفق بند 3آییننامه اجرایی نحوه تعیین فوقالعاده ایثارگری ،نشانها و خدمات اداری در مناطق جنگزده
)موضوع بند 2ماده 68قانون مدیریت خدمات کشوری( ستاد کل نیروهای مسلح که به تأیید مقام معظم رهبری
نیز رسیده است »سه چهارم مدت خدمت کارکنان پایور و وظیفه که توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران ،سپاه
پاسداران انقلاب اسلامی ،کمیته ،شهربانی و ژاندارمری )نیروی انتظامی( ،وزارت سپاه و وزارت دفاع و جهاد
سازندگی سابق به جبهه و مناطق عملیاتی دوران دفاع مقدس اعزام شدهاند ،خدمت داوطلبانه تلقی میگردد«.
سوم .وفق دادنامه شماره 2397مورخ 1398/8/14هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ،بند 3آییننامه اجرایی
یاد شده ،به جهت اخذ تأییدیه خاص از فرماندهی معظم کل قوا صرفاً در سطح نیروهای مسلح قابلیت اجرا دارد
و قابل تسری به دیگر دستگاههای اجرایی نیست؛ اما با اعمال ماده 91قانون دیوان عدالت اداری مصوب 1392
با اصلاحات و الحاقات بعدی نسبت به دادنامه یاد شده ،هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به موجب دادنامه
شماره 257مورخ ،1387/12/16دادنامه صدرالذکر را که مفاد بند 3آییننامه پیشگفته را شامل سربازان
وظیفهای که متعاقباً در دستگاههای اجرایی خارج از نیروهای مسلح اشتغال پیدا کردهاند ندانسته ،واجد ایراد و
اشتباه دانسته و آن را لغو کرده است.
شایسته ذکر است حکم مقر در بند »ز« ماده 28قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1403مبنی بر محاسبه مدت خدمت وظیفه عمومی بیمهشدگان سازمان تأمین اجتماعی موضوع تبصره
یک ماده 14قانون کار مصوب 1369و همچنین مشترکان دیگر صندوقها در سوابق بیمهای آنها به ترتیب
مقرر در این بند ،از مدت خدمت وظیفه این افراد در جبههها منصرف است و در فرض سؤال حاضر قابل استناد
نمیباشد.
با توجه به مستندات پیشگفته ،سهچهارم مدت خدمت وظیفه جانبازان در جبهه ،خدمت داوطلبانه محسوب و از
حیث سنوات قابل قبول برای بازنشستگی ،مشمول حکم مقرر در ماده 27قانون جامع خدمترسانی به ایثارگران
مصوب 1386با اصلاحات و الحاقات بعدی میباشد.
-2با عنایت به تصریح ماده 12قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب 1374
با اصلاحات و الحاقات بعدی در لزوم برخورداری کارمند جانباز از تمامی حقوق و مزایای استخدامی مربوط
در زمان مأموریت آموزشی و با لحاظ اینکه مأموریت آموزشی کارمند جانباز موجب قطع رابطه استخدامی
وی با دستگاه متبوع نشده و به منزله حالت اشتغال تلقی میشود و پرداخت حق بیمه در زمان مدت مأموریت
آموزشی نیز استمرار دارد؛ بنابراین مدت مأموریت مزبور جزو سنوات خدمت قابل قبول بازنشستگی وی
محسوب میشود.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه