مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۲۶

تاریخ نظریه:

استعلام

در پرونده ای که به صدور دادنامه غیابی منجر شده است ،خوانده خارج از مهلت مقرر قانونی برای واخواهی و داخل در مهلت تجدیدنظرخواهی ،بدون اعلام عذر موجه واخواهی نموده است .اولاً ،آیا چنین دعوایی باید وفق تبصره 3ماده 306قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379به منزله تجدیدنظرخواهی تلقی و به دادگاه تجدیدنظر ارسال شود و یا آنکه واخواهی تلقی شده و قرار رد واخواهی صادر شود؟ ثانیاً ،در صورت پذیرش دیدگاه دوم ،مهلت تجدیدنظر خواهی معترض به رأی از چه زمانی است؟ زمان ابلاغ رأی غیابی؛ زمان ابلاغ قرار رد واخواهی و یا زمان قطعیت قرار رد واخواهی؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با توجه به اطلاق تبصره 3ماده 306قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379تقدیم دادخواست خارج از مهلت واخواهی بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدید نظر مطابق مقررات مربوط به آن مرحله است؛ بنابراین ،چنانچه محکومعلیه در مهلت تجدید نظر نسبت به رأی که قابل تجدید نظر است ،دادخواست واخواهی تقدیم کند ،موجبی برای صدور قرار رد دادخواست واخواهی به لحاظ سپری شدن مدت واخواهی نبوده و باید تجدید نظرخواهی تلقی شود؛ اما چنانچه حکم به محکومعلیه غایب ابلاغ واقعی نشده باشد و محکومعلیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رأی باشد ،با توجه به قسمت اخیر تبصره یک ماده 306قانون یاد شده ،دادگاه باید ابتدا در مورد ادعای وی مبنی بر عدم اطلاع از مفاد رأی ،رسیدگی و حسب مورد قرار رد یا قبولی دادخواست واخواهی را صادر کند. ثانیاً ،با توجه به مراتب پیشگفته ،پاسخ به این پرسش منتفی است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۲۶ مورخ ۱۴۰۵/۰۶/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد