مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۱۷

تاریخ نظریه:

استعلام

دادگاه پس از انجام تحقیقات لازم در پرونده در تاریخ 1400/12/12با اعلام ختم دادرسی رأی خود را در صورتمجلس تنظیم میکند؛ رأی مذکور در تاریخ 1400/12/21به دادنامه تبدیل و به اصحاب دعوا ابلاغ شده است .در فاصله بین تنظیم رأی دادگاه در صورتمجلس و تبدیل آن به دادنامه ،وکیل خوانده در تاریخ 1400/12/18با اعلام وکالت ،دفاعیات خود را مطرح کرده است؛ اما از آنجا که دادگاه در تاریخ 1400/12/12 رأی خود را صادر کرده است ،نام وکیل در زمان تبدیل رأی به دادنامه به عنوان وکیل خوانده درج نمیشود و دادنامه صادره به خوانده ابلاغ میشود؛ پس از صدور دادنامه ،وکیل طی لایحهای اعلام مینماید که وی پیش از صدور دادنامه از خوانده اعلام وکالت نموده و باید دادنامه به وی ابلاغ و مواعد اعتراض نیز از تاریخ این ابلاغ محاسبه شود؛ به همین سبب ،وکیل یادشده ابلاغ دادنامه به موکل را فاقد اثر قانونی دانسته است .در چنین فرضی که دادگاه رأی خود را در قالب صورتمجلس تنظیم نموده و در فاصله تبدیل رأی به دادنامه ،وکیلی از خوانده اعلام وکالت نموده است ،آیا باید نام وکیل در دادنامه به وکالت از موکل قید شود و دادنامه به وکیل ابلاغ شود و یا آنکه اعلام وکالت پس از صدور رأی هرچند به دادنامه تبدیل نشده باشد ،فاقد اثر قانونی است و نام وکیل نباید در دادنامه قید شود و دادنامه نیز به وی ابلاغ نمیشود و مواعد اعتراض از تاریخ ابلاغ به اصیل محاسبه میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از حکم مقرر در تبصره ماده 47قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 چنین مستفاد است که ابلاغ رأی به وکیل ناظر به فرضی است که وی در اثناء دادرسی اعلام وکالت کرده باشد؛ بر این اساس در فرض سؤال که پس از صدور رأی از سوی دادگاه؛ هرچند پیش از تبدیل آن به دادنامه ،وکیل اعلام وکالت نموده و لایحه دفاعیه ارسال کرده است ،امر ابلاغ باید به موکل صورت گیرد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۵/۲۱۷ مورخ ۱۴۰۵/۰۵/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد