استعلام
اگر موجر عین مستأجره را در اثناء عقد اجاره به شخص ثالث منتقل نماید بای سبب کان اجرهالمسمی بعد از ا نتقال به چه
کسی تعلق میگیرد؟ آیا با توجه به تکلیف مقرر در اصل 167قانون اساسی و ماده 3قانون آیین دادرسی دادگاههای
عمومی و انقلاب در امور مدنی با مراجعه به فتاوی معتبر و منابع معتبر اسلامی که به صراحت حکم موضوع مشخص گردیده
است و حتی تصریح شده است که در صورت فسخ نیز منفعت به مالک اول برگشت میکند میتوان به ظاهر ماه 498قانون
مدنی استناد کرد؟ و به طور کلی ماده مذکور در این خصوص یا خلاف آن ظهوری دارد؟ خصوصاً اینکه ماده مذکور اجارهای
را که مالک اول منعقد کرده است را صحیح میداند و به عبارتی خریدار پذیرفته است که عین مسلوبالمنفعه میباشد و به
همین صورت به وی منتقل شده است.
پاسخ اداره کل حقوقی
از ماده 498قانون مدنی چنین مستفاد است که انتقال عین مستأجره به غیر ،خللی به قرارداد اجاره و رابطه استیجاری
طرفین وارد نمیکند و با انتقال عین مستأجره به غیر ،خریدار قائممقام موجر قبلی است و رابطه استیجاری بین مستأجر و
خریدار جدید برقرار است و مستأجر موظف به پرداخت اجارهبها به خریدار جدید است .به عبارت دیگر ،در چنین فرضی
شخص ثالثی جانشین یکی از طرفین عقد می شود و موقعیت قراردادی یکی از طرفین با تمام حقوق و تعهدات قراردادی
ناشی از آن به دیگری منتقل میشود و در واقع ،انتقالدهنده از رابطه حقوقی کنار رفته و انتقالگیرنده جانشین وی میشود؛
مگر آنکه بین فروشنده و خریدار برخلاف آن توافق شده باشد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه