استعلام
با توجه به اینکه وفق ماده 6قانون داوری تجاری بینالمللی مصوب » 1376آرای صادره از دادگاه بدوی در
داوری بینالمللی که احد از طرفین آن خارجی میباشند یک مرحلهای قطعی و غیر قابل اعتراض است« چنانچه
دادگاه رسیدگیکننده به رأی داوری بینالمللی ،بدون توجه به قانون مذکور در ذیل رأی صادره به جای اعلام
قطعیت رأی است آن را قابل تجدیدنظرخواهی اعلام کند ،آیا این رأی در دادگاه تجدیدنظر قابل رسیدگی و نقض
است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،عبارتی که در استعلام داخل گیومه ذکر شده است ،متن ماده 6قانون داوری تجاری بینالمللی مصوب 1376
نیست؛ بلکه مطابق بند »یک« این ماده ،قانونگذار پس از تعیین مرجع صالح برای انجام وظایف مندرج در مواد
مختلف ی از این قانون؛ از جمله موضوع ماده 33آن ،در ذیل این بند مقرر میکند» :تصمیمات دادگاه در این موارد
قطعی و غیر قابل اعتراض است«.
ثانیاً ،از ذیل تبصره 3ماده 339قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379
چنین مستفاد است که قید اشتباه قطعی یا قابل تجدیدنظر بودن رأی از سوی دادگاه ،موجب تغییر حکم قانون
نمیشود؛ به عبارت دیگر ،اشتباه دادگاه نمیتواند سبب سلب حق تجدید نظر یا موجد این حق برای اصحاب
دعوا باشد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه