مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۸۴۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در پرونده شخصی متهم زیر سن 18سال باشد و پس از انجام رسیدگی قضایی فرد محکوم گردد چنانچه از شخص مذکور هیچگونه مالی یافت نشود و ولی هم نداشته باشد آیا امکان احضار و جلب وی وجود دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

چنانچه رأی دادگاه با احراز ارتکاب بزه از ناحیه فرد بالغ دارای کمتر از هیجده سال سن ،حکم محکومیت فرد به پرداخت دیه یا رد مال صادر کند ،از آنجا که اجرای آن با مداخله این فرد در اموال و حقوق مالی وی ملازمه دارد و وفق رأی وحدت رویه شماره 30مورخ 1364/10/3هیأت عمومی دیوان عالی کشور و همچنین تبصره 2ماده 1210قانون مدنی ،رسیدن به سن بلوغ برای دخل و تصرف در اموال کافی نبوده ،بلکه رشد شخص باید در دادگاه احراز شود؛ در فرض سؤال چنانچه رشد محکومعلیه در دادگاه صالح احراز نشده باشد ،پرداخت محکومبه باید توسط ولی یا قیم محکومعلیه )فرد غیر رشید( از محل اموال وی صورت پذیرد .مفاد ماده 1216 قانون مدنی و ماده 416قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مؤید این دیدگاه است؛ بر این اساس ،از آنجا که شخص غیر رشید از مداخله در امور مالی خود ممنوع است و فاقد اهلیت قانونی برای پرداخت محکومبه است ،ممتنع از پرداخت محسوب نمیشود و موجب قانونی برای احضار ،جلب و در نتیجه بازداشت وی به استناد ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394نیست .بدیهی است در فرضی که حکم رشد محکومعلیه صادر شده باشد ،موضوع تابع عمومات حاکم بر افراد رشید خواهد بود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۸۴۱ مورخ ۱۴۰۵/۰۱/۳۱ | مرکز حقوقی راهبرد