مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۷۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در پروندهای حکم به رفع تصرف عدوانی و اعاده وضع به حال سابق صادر شده است .آیا به موجب این حکم، میتوان درخت و بنایی که در محل اجرای حکم وجود دارد را تخریب )قلع و قمع( کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،حکم رفع تصرف عدوانی با قلع و قمع بنا تفاوت دارد؛ اجرای حکم رفع تصرف موجب قلع و قمع بنای موجود نخواهد بود؛ بلکه اجرای احکام ،محکومعلیه را از محل تصرفشده اخراج میکند و آن را تحویل محکومله میدهد؛ مگر آنکه رفع تصرف عدوانی با قلع و قمع بنا و مستحدثات و تأسیسات زیرزمینی نظیر آب ،برق و گاز ملازمه داشته باشد .همچنین از حکم مقرر در ماده 164قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379چنین تلازمی مستفاد نمیشود. ثانیاً ،اجرای حکم رفع تصرف عدوانی و اعاده وضع به حال سابق به استناد ماده 690قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375نیز مستلزم قلع و قمع بنا و اشجار و مستحدثات نیست؛ بلکه واحد اجرای احکام فقط محل مورد تصرف را از ید محکومعلیه خارج و تحویل محکومله مینماید و قلع و قمع موارد مذکور با توجه به مقررات تبصره 2ماده یادشده منوط به تقدیم دادخواست به دادگاه و صدور حکم در این خصوص است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۷۹ مورخ ۱۴۰۴/۰۴/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد