استعلام
آیا ضمان درک با توافق طرفین ساقط میگردد؟
لازم به توضیح است که طرفین توافق نمودهاند که ضمان درک محدود به ده سال شود حال اینکه خریدار اساساً
از تعلق ملک به غیر اطلاعی نداشته است.
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،چنانچه برای دادگاه احراز شود که قصد طرفین ،رفع مسؤولیت بایع از ضمان درک مبیع است ،با توجه به
ماده 10قانون مدنی چنین امری فاقد اشکال است و منافاتی با ماده 390قانون یادشده ندارد.
ثانیاً ،در صورتی که ثابت شود فروشنده با علم و آگاهی نسبت به تعلق مبیع به غیر آن را فروخته و به بیان دیگر،
مرتکب رفتار فروش مال غیر شده است ،نمی تواند به استناد شرطی که با خدعه و نیرنگ به دست آورده است
از رد ثمن خودداری کند؛ زیرا در این صورت قرارداد خصوصی )اسقاط ضمان درک( نمیتواند اختیار ضرر زدن
عمدی به دیگری را ایجاد نماید .در حقیقت ،چنین قراردادی با نظم عمومی و قواعد آمره حاکم بر معاملات
مخالف است و در چنین فرضی ،شرط عدم ضمان نافذ نمیباشد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه