استعلام
چنانچه طرفین قرارداد برای زمان بروز اختلاف دو داور مشخص را تعیین کرده و بر داور سوم توافق نکرده باشند و پس از
بروز اختلاف داوران نظر و رأی مشترک صادر کنند ،با توجه به اینکه در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب
در امور مدنی مصوب 1379و دیگر قوانین آمره منعی مبنی بر تعیین داوران به صورت زوج دیده نمیشود و با توجه به
ماده 10قانون داوری نمونه مصوب کمیسیون حقوق تجارت بینالملل سازمان ملل متحد )انسیترال( که تعیین تعداد داوران
را بر عهده طرفین دانسته است و نظر به اینکه طرفین به نوعی در قرارداد خود عواقب عدم توافق داوران را در منتفی شدن
داوری پذیرفتهاند ،خواهشمند است اعلام فرمایید اولاً ،آیا تعیین داوران به صورت زوج در قرارداد صحیح میباشد؟
ثانیاً ،در صورت صدور رأی توسط داوران یادشده و عدم اختلاف آنها در رأی ،آیا رأی صادره لازمالاجرا است و یا آنکه
به سبب فرد نبودن تعداد داوران ،فاقد اعتبار است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2با عنایت به مفهوم صدر ماده 464قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 10قانون داوری تجاری بینالمللی و
حاکمیت اراده ،توافق طرفین بر دو داور با منع قانونی مواجه نیست .بدیهی است در این صورت رأی اتفاقی داوران
واجد اعتبار است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه