مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۷۴۸

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه وثیقه گذار سند مالکیت یک قطعه زمین را برای تودیع وثیقه معرفی کند ،از آنجا که این امر محتمل است که در زمان برگزاری مزایده در زمین مذکور بنایی احداث شده باشد و مال موضوع وثیقه تلف حکمی محسوب شود و امکان برگزاری مزایده و انتقال ملک به برنده مزایده فراهم نباشد ،آیا میتوان با این استدلال از قبول زمین به عنوان وثیقه امتناع کرد؟ چنانچه وثیقه معرفی شده با مفاد سند ابرازی مغایرت داشته باشد؛ مانند آنکه تغییر کاربری در زمین یا بنا صورت گرفته باشد و محتویات سند ملکی راجع به آن بر خلاف وضعیت فعلی زمین یا بنا باشد ،آیا عدم پذیرش وثیقه دارای وجاهت قانونی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب ماده 222قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392عدم پذیرش تقاضای کتبی وثیقهگذار ،باید مدلل باشد؛ همچنین از بند »خ« ماده 217و مواد 224 ،223 ،220و 226قانون یادشده چنین مستفاد است که پس از صدور قرار تأمین کیفری وثیقه ،انتخاب نوع وثیقه با وثیقهگذار است و وثیقهگذار؛ اعم از متهم یا شخص ثالث میتوانند هر مالی را که قابل توقیف )سپردن( باشد ،به عنوان وثیقه معرفی کنند و قاضی باید حسب شرایط و امکانات موجود ،دستور مقتضی را به منظور پذیرش وثیقه ارائه شده صادر کند و موارد مذکور در استعلام؛ از جمله معرفی ملک به عنوان وثیقه و صرف احتمال ساخت و ساز بعدی در آن در زمان صدور دستور ضبط وثیقه و یا برگزاری مزایده مانع از پذیرش وثیقه نیست .شایسته ذکر است ،صرف احداث بعدی بنا در ملک یادشده ،موجب تلف حکمی عرصه نمیشود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۷۴۸ مورخ ۱۴۰۵/۰۱/۳۰ | مرکز حقوقی راهبرد