استعلام
پس از صدور حکم ورشکستگی شرکت و طرح شکایت بعدی از سوی طلبکاران شرکت بابت ورشکستگی به تقصیر و
تقلب ،رأی بر محکومیت مدیران صادر شده است؛ پس از صدور این رأی ،آیا می توان به طرفیت ارکان و مدیران شرکت
بابت دیونی که بر ذمه شرکت بوده و مالی برای ادای آن وجود ندارد ،بایت پرداخت از محل اموال شخصی مدیران و به
سبب قواعد عام مسئولیت مدنی ،طرح دعوا کرد؟ آیا این دعوا صرفاً به طرفیت محکومان رأی کیفری ورشکستگی به تقصیر
و تقلب قابل استماع است و یا آنکه میتوان از دیگر مدیران شرکت نیز مطالبه طلب کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
وفق ماده 143لایحه قانونی اصلاح ق سمتی از قانون تجارت مصوب 1347در صورتی که ورشکستگی شرکت یا
کافی نبودن دارایی شرکت بر اثر تخلف مدیران شرکت ایجاد شده باشد ،مدیران یادشده به صورت تضامنی مسؤول
پرداخت آن قسمت از دیونی هستند که پرداخت آن از دارایی شرکت امکانپذیر نیست؛ اطلاق این ماده ،تمامی اقسام
ورشکستگی؛ از جمله ورشکستگی به تقصیر و یا تقلب را شامل میشود؛ ماده مذکور اصل را بر مسؤولیت تضامنی
مدیران متخلف قرار داده است که ورشکستگی شرکت یا کافی نبودن دارایی آن ،به نحوی از انحاء معلول تخلفات
آنان بوده است و هر ذینفع میتواند برای استرداد یا جبران خسارت آن قسمت از دیونی که پرداخت آن از دارایی
شرکت ممکن نیست ،به آنها منفرداً یا متضامناً مراجعه کند؛ اما در خصوص شرکت های اشخاص مانند شرکتهای
با مسؤولیت محدود ،هر چند در خصوص مسؤولیت آنها در فرض سؤال مقررات صریحی وجود ندارد ،با توجه به
قواعد عام مسؤولیت مدنی؛ از جمله ماده یک قانون مسؤولیت مدنی مصوب ،1339مدیر یا مدیرانی که ورشکستگی
شرکت معلول تخلف آنها بوده است ،مسؤول ادای دیونی هستند که پرداخت آن از دارایی شرکت ممکن نمیباشد.
حدود و میزان مسؤولیت مدیران به تشخیص مرجع قضایی رسیدگیکننده است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه