استعلام
در فرایند اجرای حکم قطعی الزام محکومعلیه به تنظیم سند رسمی انتقال مال غیر منقول ،فوت محکومعلیه و
همچنین ارائه گواهی حصر وراثت توسط وراث به اداره ثبت اسناد و املاک و اخذ اسناد مالکیت مشاعی به
نسبت سهمالارث توسط ایشان احراز شده است ،با توجه به اینکه وفق قسمت اخیر ماده 22قانون ثبت اسناد و
املاک مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده 10قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356برای
شناسایی مالک رسمی و اجرای حکم پس از فوت محکومعلیه پیشبینی شده است ،آیا اجرای حکم یاد شده
مستلزم ابطال اسناد مالکیت مشاعی وراث است؟ و یا آنکه صدور اسناد مالکیت به کیفیت یاد شده مانعی برای
اجرای حکم به انتقال رسمی اسناد به محکومله نمیباشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به ماده 31قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356فوت محکومعلیه مانع از اجرای حکم دادگاه
نیست و با معرفی وراث از سوی محکومله حسب مورد مطابق ماده 10این قانون اقدام میشود .نظر به اینکه
وراث قائممقام متوفی می باشند ،در فرض سؤال که حکم قطعی بر الزام محکومعل یه به تنظیم سند رسمی انتقال
ملک به نام محکومله صادر و پس از ابلاغ اجراییه محکومعلیه فوت کرده است ،صرف تنظیم سند رسمی مالکیت
مشاعی برای ورثه ،مانع از اجرای حکم نمیباشد و عملیات اجرایی علیه آنان ادامه مییابد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه