مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۴۰

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در دعوای ابطال رأی داوری در ستون خواسته و یا در شرح دادخواست ،به صدور رأی داوری پس از سپری شدن مهلت اشارهای نشده باشد و در جلسه رسیدگی ،خواهان این موضوع را نیز بیان و به آن استناد کند، با توجه به اصل ترافعی بودن تکلیف دادگاه چیست؟ آیا جلسه رسیدگی باید تجدید شود و یا آنکه دادگاه باید دعوای خواهان را رد کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب بند 4ماده 51قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379خواهان باید جهات خواسته خود را در دادخواست به طور واضح و روشن مشخص کند؛ تغییر نحوه دعوا یا خواسته در فرض وجود ارتباط با دعوای طرح شده و داشتن وحدت منشأ ،فقط در محدوده ماده 98این قانون و تا پایان جلسه اول دادرسی ممکن است و طرفی که خود را متضرر از رأی داوری میداند ،می تواند با ذکر یک یا چند جهت از جهات مذکور در ماده 489قانون یادشده ابطال رأی داور را از دادگاه صالح درخواست کند؛ بنابراین، در فرض سؤال که خواهان در دادخواست ابطال رأی داوری به جهت مذکور در بند 4ماده 489قانون یادشده اشاره نکرده است؛ اما در اولین جلسه دادرسی ابطال رأی داور به دلیل سپری شدن مهلت را درخواست نموده است؛ رسیدگی دادگاه به این جهت فاقد منع قانونی است و چنانچه خوانده در جلسه رسیدگی نباشد و یا آمادگی برای دفاع در برابر جهت جدید را نداشته باشد ،جلسه رسیدگی باید تجدید شود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۴۰ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد