استعلام
-1هر گاه چکی پس از سپری شدن سه سال از تاریخ صدور )سررسید( ،به صدور گواهی عدم پرداخت منتهی
بانکی شود ،آیا از تاریخ صدور )سررسید( ،خسارت تأخیر تأدیه تعلق میگیرد؟ -2در صورتی که پس از سپری
شدن شش سال از تاریخ صدور )سررسید چک( ،به صدور گواهی عدم پرداخت منتهی شود ،آیا از تاریخ صدور
)سررسید( خسارت تأخیر تأدیه تعلق میگیرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2در فرض سؤال که دارنده چک در مهلت مقرر در ماده 315قانون تجارت مصوب 1311برای مطالبه
وجه چک اقدام نکرده است و گواهی عدم پرداخت چک را سه یا شش سال پس از تاریخ سررسید چک تحصیل
کرده است ،با توجه به اطلاق تبصره )الحاقی (1376ماده 2قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و
الحاقات بعدی و قانون استفساریه این تبصره مصوب 1377مجمع تشخیص مصلحت نظام و مستفاد از رأی
وحدت رویه شماره 512مورخ 1400/4/1هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ
چک محاسبه میشود و صدور گواهی عدم پرداخت خارج از مهلت مقرر در ماده 315قانون تجارت مصوب
1311نافی حق طرح دعوا علیه صادرکننده و ضامن وی و مطالبه خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید نیست؛
مگر آنکه ،دادگاه بر اساس محتویات پرونده احراز کند عدم مطالبه دا رنده ،متضمن اعطای مهلت به صادرکننده
چک و انصراف از حق قانونی خود است که این امر موضوعی و تشخیص آن بر عهده مرجع قضایی رسیدگی
کننده است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه