استعلام
با توجه به نظریات مشورتی متعدد آن اداره کل که ملاک تعیین صلاحیت را تاریخ تقدیم دادخواست و صلاحیت محاکم
صلح را از نوع صلاحیت نسبی میداند ،خواهشمند است به پرسش زیر پاسخ دهید:
در خصوص دعاوی مربوط به اموال غیر منقول که وفق ماده 61قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در
امور مدنی مصوب 1379و ماده 64قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366با اصلاحات و الحاقات بعدی ،هزینه
دادرسی این قسم دعاوی بر اساس قیمت منطقهای محاسبه و وصول و بهای خواسته نیز توسط خواهان تعیین میشود،
چنانچه دعوایی به خواسته فوق مطرح و بهای ارزیابی شده در حدود صلاحیت دادگاه صلح باشد که رأی آن قابل
تجدیدنظر خواهی است ،آیا اعتراض خواهان به بهای خواسته در دادگاه صلح که دارای صلاحیت نسبی است و تأثیری
در تجدید نظرخواهی از حکم صادره ندارد ،قابل استماع است؟
از آنجا که تغییر بهای خواسته از حیث مرجع تجدید نظر و فرجامخواهی تأثیری ندارد ،آیا صدور قرار عدم صلاحیت
از سوی دادگاه صلح به شایستگی دادگاه حقوقی صحیح است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
عدم تصریح به مؤثر بودن اختلاف طرفین در بهای خواسته در امر صلاحیت دادگاه در ماده 63قانون آیین
دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379بر خلاف ماده 88قانون آیین دادرسی مدنی
مصوب 1318و ماده 27قانون تشکیل دادگاههای عمومی مصوب ،1358به دلیل آن بوده است که قانون آیین
دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379ناظر بر دادگاههای عمومی حقوقی بوده و در
زمان تصویب این قانون دادگاههایی با صلاحیت نسبی )به معنای اخص( برای رسیدگی به دعاوی حقوقی وجود
نداشته است؛ در حال حاضر با اصلاح قانون شورهای حل اختلاف مصوب 1402و تشکیل دادگاههای صلح و
با لحاظ نصاب مقرر برای صلاحیت دادگاههای اخیرالذکر ،در فرض سؤال ایراد به صلاحیت قابل پذیرش به نظر
میرسد و بهای تعیین شده طی فرآیند اعتراض موضوع ماده 63قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب
در امور مدنی مصوب 1379ملاک صلاحیت است و صدور قرار عدم صلاحیت در این فرض صحیح است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه