استعلام
برخی کارگران شهرداری از طریق ادارات هیأتهای حل اختلاف و یا رأساً از طریق ادارات تأمین اجتماعی
عناوین شغلی خود را تغییر می دهند؛ بدون آنکه حقوق آنان افزایش یابد و پس از آن سازمان تأمین اجتماعی
بابت تغییر عناوین شغلی مبالغ هنگفتی از شهرداری مطالبه میکند؛ در این خصوص خواهشمند است به
پرسشهای زیر پاسخ دهید:
اولاً ،آیا ادارات تأمین اجتماعی رأساً مجاز به تغییر عناوین شغلی کارگران میباشند؟
ثانیاً ،چنانچه تغییر عناوین شغلی در افزایش حقوق کارگران تأثیری نداشته باشد ،آیا ادارات تأمین اجتماعی
میتوانند بابت تغییر عناوین شغلی مبالغی دریافت کنند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،با توجه به رأی وحدت رویه شماره 1115و 1114مورخ 1400/4/1هیأت عمومی دیوان عدالت اداری،
سازمان تأمین اجتماعی صلاحیت قانونی اصلاح عنوان شغلی کارگر را ندارد؛ اما با توجه به مواد 39و 40قانون
تأمین اجتماعی مصوب 1354با اصلاحات و الحاقات بعدی و آییننامه اجرایی ماده 39این قانون )آییننامه
طرز تنظیم صورت مزد و حقوق و مواقع ارسال آنها به سازمان موضوع ماده 39قانون تأمین اجتماعی مصوب
1354/12/19شورای عالی تأمین اجتماعی( این امر مانع از تشخیص حق بیمه متعلقه بر اساس شغل واقعی
کارگر ،از سوی سازمان تأمین اجتماعی نمیباشد.
ثانیاً ،با عنایت به مواد 28و 76قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354با اصلاحات و الحاقات بعدی و رأی
وحدت رویه یادشده ،مطالبه حق بیمه از کارفرما مطابق مقررات مربوطه صورت می پذیرد و تغییر عنوان شغلی
کارگر لزوماً مستلزم افزایش حقوق یا مستمری وی نمیباشد و حسب مورد ،با توجه به تشخیص شغل واقعی
توسط سازمان تأمین اجتماعی ،میزان حق بیمه متعلقه متفاوت خواهد بود.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه