مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۲۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در دعوای اثبات زوجیت در عقد نکاح موقت غیررسمی و دفترچهای که از طرف زوج مطرح شده است ،چنانچه کارشناس رسمی دادگستری در حوزه تشخیص و اصالت امضا ،امضای زوجه در ذیل سند را تأیید و احراز کند و زوج تقاضایی مبنی بر اتیان سوگند زوجه نداشته باشد ،آیا نوبت به اتیان سوگند زوجه )خوانده( میرسد و اتیان سوگند وی در چنین فرضی صحیح است؟ آیا در صورت اتیان سوگند ،سوگند یادشده معتبر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرض سؤال که در دعوای زوج به خواسته اثبات زوجیت عقد نکاح موقت ،با ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری ،امضای زوجه در ذیل سند عادی نکاحیه احراز شده است: الف و ب -نخست .وفق ماده 1335قانون مدنی در دعوای مدنی توسل به قسم زمانی ممکن است که دعوا به موجب اقرار ،شهادت ،علم قاضی بر مبنای اسناد یا امارات ثابت نشده باشد و مطابق ماده 271قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ، 1379در کلیه دعاوی مالی و سایر حقوقالناس از قبیل نکاح ،طلاق ،رجوع در طلاق ،نسب ،وکالت و وصیت که فاقد دلایل و مدارک معتبر دیگر باشد ،سوگند شرعی به شرح مواد آتی میتواند مدرک و مستند صدور حکم دادگاه قرار گیرد .از حکم این مواد چنین مستفاد است که با وجود دیگر ادله قانونی مانند اقرار ،شهادت ،اسناد و مدارک و همچنین اطلاعات حاصل از تحقیق و معاینه محل و همچنین با وجود کارشناسی ،موجبی برای اتیان سوگند نیست. دوم .به تصریح مقنن در ماده 283قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379 »دادگاه نمیتواند بدون درخواست اصحاب دعوا سوگند دهد و اگر سوگند داد اثری بر آن مترتب نخواهد بود .«... دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۲۱ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد