مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۰۵

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه سند رسمی بدون رعایت موارد و تشریفات مقرر در مواد 64و 66قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی تنظیم و ثبت شود ،آیا سند مذکور از لحاظ مقررات قانونی دارای اعتبار است؟ اقدام سردفتر اسناد رسمی صرفاً تخلف انتظامی است و یا آنکه به لحاظ آمره بودن مقررات یادشده، سند تنظیم شده باطل بوده و قابل ترتیب اثر نیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

صرف عدم رعایت ترتیبات و الزامات قانونی راجع به ثبت اسناد راجع به فرد نابینا یا ناشنوای بیسواد موضوع مواد 66 ،64و 67قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی؛ هرچند تخلف محسوب و مستوجب محکومیت انتظامی است )بند 2از شق »پ« ماده 65آییننامه قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران مصوب 1399/12/28ریاست محترم قوه قضاییه( ،موجبی قانونی برای ابطال سند رسمی تنظیمی نیست؛ هرچند در فرضی که ادعای بطلان سند به دلایلی مانند جعل مفادی مطرح شود ،عدم رعایت این تشریفات میتواند به عنوان قرینهای قوی در کنار دیگر قرائن مورد ارزیابی قرار گیرد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۶۰۵ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۳۰ | مرکز حقوقی راهبرد