استعلام
تجدیدنظرخواه ضمن دادخواست تجدیدنظرخواهی خود محکومیت به پرداخت معادل ده درصد خواسته به استناد
شق دوم لایحه قانونی راجع به نحوه مطالبه دیون مصوب 1339را درخواست نموده است.
در این خصوص خواهشمند است به پرسشهای زیر پاسخ دهید:
-1آیا لایحه قانونی یادشده به قوت خود باقی است و قسمت دوم این ماده به موجب قوانین بعدی؛ از جمله
قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379در خصوص دعوای واهی نسخ
شده است؟
-2در فرض بقای قانون مذکور ،آیا این مقرره باید توسط دادگاه حقوقی موضوع حکم قرار گیرد؟ جریمه به چه
حساب یا حساب هایی باید پرداخت شود؟ آیا مقررات مربوط به نحوه اجرای محکومیتهای مالی حاکم است
و بهطور کلی چه مقرراتی حاکم بر اجرای این احکام است؟
-3در صورتی که دادگاه بدوی بهرغم درخواست خواهان این موضوع را مورد حکم قرار ندهد ،آیا دادگاه
تجدیدنظر میتواند در این خصوص به صورت ماهوی اتخاذ تصمیم کند؟
-4مقصود از خواسته ،همان خواسته در دادخواست و مقدار محکومیت بعدی آن است یا مبلغ تقویمی در موارد
قابل تقویم؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1از تاریخ تصویب لایحه قانونی راجع به نحوه مطالبه دیون عادی مصوب 1339تاکنون قوانین متعدد دیگری
در مورد چگونگی رسیدگی به دعاوی در دادگاه ها به تصویب رسیده است که اکثراً با ضوابط این لایحه قانونی
مغایرت دارد؛ به همین سبب لایحه قانونی یادشده نه تنها متروک مانده؛ بلکه نسخ ضمنی نیز شده است؛ از جمله
این قوانین ،ماده 8قانون اصلاح پاره¬ای از قوانین دادگستری مصوب 1356؛ مواد 1و 11قانون تشکیل
دادگاههای عمومی مصوب ،1358قانون تشکیل دادگاههای حقوقی 1و 2مصوب 1364با اصلاحات و الحاقات
بعدی ،قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 1373با اصلاحات و الحاقات بعدی و ماده 48و بعد
قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379است که تکلیف شیوه طرح دعوا
و تقدیم دادخواست و ترتیب رسیدگی در دادگاهها را مشخص کرده و تمامی مقررات سابق در این مورد؛ از
جمله لایحه قانونی یادشده را نسخ کرده است؛ بر این اساس ،در حال حاضر نمیتوان به استناد لایحه قانونی
یادشده به دعاوی مطروحه رسیدگی و حکم صادر کرد.
3 ،2و -4بنا به مراتب پیشگفته ،پاسخ به این پرسشها موضوعاً منتفی است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه