مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۷۶

تاریخ نظریه:

استعلام

با عنایت به گسترش روزافزون استفاده از اسکوترهای برقی در معابر عمومی ،پیادهروها و اماکن تفریحی و بروز تصادفات متعدد با عابرین پیاده و با توجه به ماده 2قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395مبنی بر ضرورت داشتن بیمه شخص ثالث برای تمامی دارندگان وسایل نقلیه موتوری ،آیا رانندگی با اسکوترهای برقی مستلزم داشتن گواهینامه میباشد و آیا این وسایل در زمره وسایل نقلیه موتوری موضوع مقررات راهنمایی و رانندگی و قانون یادشده قرار میگیرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،وفق بند 81ماده یک آییننامه راهنمایی و رانندگی مصوب 1384/3/18هیأت وزیران با اصلاحات و الحاقات بعدی ،گواهینامه رانندگی )پروانه رانندگی( ،اجازهنامهای برای رانندگی وسایل نقلیه است که از طرف راهنمایی و رانندگی به نام افراد صادر میشود .همچنین در مواد 26و 27این آییننامه ،موارد الزامی اخذ گواهینامه مناسب رانندگی با هر نوع وسیله نقلیه و اقسام آن مشخص شده است .در جدول پیوست شماره یک و توضیحات آن زیر ماده 27آیین نامه یادشده ،انواع گواهینامه رانندگی و شرایط شرکت در آزمون و صدور گواهینامه متناسب با وسیله نقلیه مشخص شده است .در بند »الف« ماده 27و جدول پیوست آن )طبقهبندی انواع گواهینامه( ،پایینترین طبقه )درجه( گواهینامه در پایه »الف« 1-به موتور گازی )دوچرخه موتوردار( و در طبقات بعدی این جدول به موتورسیکلت با ظرفیت حجم موتور متفاوت و انواع خودرو و دیگر وسایل نقلیه اختصاص یافته است و در جدول یادشده ،ذکری از صدور گواهینامه برای اسکوتر برقی به میان نیامده است. ثانیاً ،اصولاً صدور گواهینامه رانندگی برای وسایل نقلیه مستلزم شمارهگذاری آن و صدور مجوز به حرکت در آوردن آن در معابر عمومی است که این امر در خصوص اسکوتر برقی در حال حاضر منتفی است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۷۶ مورخ ۱۴۰۵/۰۵/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد