مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۷۰

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به رأی وحدت رویه شماره 870مورخ 1404/7/22هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،آیا ثبت ضمانت در سامانه صیاد الزامی شده است و یا آنکه ضمانت از چک تابع همان امضای ظهر آن به عنوان ضمانت از صادرکننده یا ظهرنویس است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب تبصره یک )اصلاحی (1400ماده 21مکرر قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و الحاقات بعدی ،صدور و ظهرنویسی چکهای صادره از دسته چکهای از ابتدای سال ) 1400چک صیادی( صرفاً از طریق سامانه صیاد انجام میگیرد و این فرایند جایگزین شیوه صدور و انتقال چک به نحو مذکور در قانون تجارت مصوب 1311شده است؛ این در حالی است که مقنن در اصلاحات قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و الحاقات بعدی ،راجع به شیوه ضمانت از صادرکننده یا ظهرنویسان مقررهای بیان نکرده و حکم خاصی ندارد؛ بر این اساس ،در صورتیکه صدور و ظهرنویسی چک در سامانه صیاد انجام گرفته باشد ،ضمانت از این چکها مطابق مقررات قانون تجارت انجام میگیرد و ثبت آن )ضمانت( در سامانه یادشده الزامی نیست .شایسته ذکر است رأی وحدت رویه شماره 870مورخ 1404/7/22هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،منصرف از ضمانت در چک است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۷۰ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۱۵ | مرکز حقوقی راهبرد