استعلام
انجام برخی مفاد اجراییه های صادره که متضمن انجام عملی از سوی محکوم علیه است ،در مدت ده روز از تاریخ
ابلاغ اجراییه مقدور نیست؛ آیا در صورت اجرای حکم در بازه زمانی متعارف ،میتوان محکومعلیه را از پرداخت
نیمعشر اجرایی معاف کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که موضوع محکومیت انجام عملی از سوی محکوم علیه است و به سبب موضوع عمل ،اجرای آن
در مهلت ده روز مندرج در ماده 34قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356امکان پذیر نیست ،صرف این امر و
انجام بعدی آن در مهلتی متعارف آنگونه که در استعلام آمده است ،موجب معافیت محکومعلیه از پرداخت حق
اجرا نیست؛ زیرا ،معافیت از پرداخت تمام یا بخشی از حق اجرا مستلزم تصریح از سوی مقنن است و در فرض
سؤال ،نه تنها چنین تصریحی وجود ندارد؛ بلکه به صراحت ماده 160قانون یاد شده ،پرداخت حق اجرا پس از
انقضای ده روز از تاریخ ابلاغ اجراییه بر عهده محکوم علیه است و صرفاً در صورتی که طرفین سازش کنند یا بین
خود ترتیبی برای اجرای حکم بدهند ،نصف حق اجرا دریافت خواهد شد.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه