استعلام
آیا معرفی حدود املاک دیگران در فرایند تحدید حدود و تنظیم صورتجلسه تحدید حدود بر اساس آن ،دارای
وصف کیفری است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ،مشمول کدام یک از عناوین مجرمانه است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،با عنایت به حکم مقرر در مواد 14و 15قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات
بعدی و مواد ) 22اصلاحی (1380/11/8و ) 75اصلاحی (1354/7/17آییننامه اجرای این قانون مصوب
1370/8/17با اصلاحات و الحاقات بعدی ،در اظهارنامه ثبتی از جمله باید مشخصات مال غیر منقولی که درخواست
ثبت آن میشود ،با تعیین محل وقوع ملک و حدود و مشخصات اجزا و متعلقات با ذکر طول ،ابعاد و مساحت ملک ذکر
شود؛ بر این اساس ،چنانچه در زمان تحدید حدود ،تصرف متقاضی )مالک یا متصرف( در حدود اعلامی احراز شود،
آنچه ملاک عمل است ،حدود اعلامی است .نمایندگان محدد در مقام اعمال ماده ) 84اصلاحی (1380/11/8آییننامه
مذکور با لحاظ حدود موضوع تصرف متقاضی ،پیش نویس سند مالکیت را تهیه و ضمیمه پرونده به شعبه بایگانی تسلیم
میکنند.
ثانیاً ،هر یک از مالکان مشاعی که در زمان تحدید حدود در محل حاضر نباشند نیز میتوانند طبق ماده 20قانون ثبت
اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی و تبصره 2ماده واحده قانون تعیین تکلیف پروندههای
معترض ثبتی که فاقد سابقه بوده یا اعتراض آنها در مراجع قضایی از بین رفته است مصوب ،1373درخواست اعتراض
خود را به اداره ثبت بدهند و از تاریخ تسلیم درخواست به اداره ثبت ،ظرف یک ماه اعتراض خود را به دادگاه حقوقی
صالح محل وقوع ملک تسلیم کنند.
ثالثاً ،با توجه به مقررات قانونی و ترتیبات پیشگفته ،قانونگذار فرایند تحدید حدود و اعتراض به آن را پیشبینی کرده
است؛ اما برای معرفی عامدانه حدود املاک دیگران در فرایند تحدید حدود ،ضمانت اجرای کیفری مقرر نکرده و در ذیل
ماده 109قانون ثبت اسناد و املاک مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی ،اختلافات راجع به تصرف در حدود
را مشمول ضمانت اجرای کیـفری موضـوع این ماده دانسته است .بر این اساس ،صرف رفتار ارتکابی یادشده )معرفی
حدود املاک دیگران( فاقد وصف مجرمانه و ضمانت اجرای کیفری است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه