مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۱۸

تاریخ نظریه:

استعلام

با لحاظ مفاد مواد 20 ،15 ،13و 27قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402و دیگر مقررات مؤثر در موضوع، خواهشمند است اعلام فرمایید :در پروندههای کیفری که برای سازش در شوراهای حل اختلاف مطرح میشود ،آیا شورا مجاز به صدور گزارش اصلاحی ،متضمن تعهداتی برای مشتکیعنه یا طرفین میباشد؟ در صورت سازش ،آیا صرفاً باید رضایت قطعی و منجز شاکی را اخذ کند؟ چنانچه صدور گزارش اصلاحی در مقررات جدید مانعی ندارد ،در صورت عدم اقدام شخص متعهد به مفاد گزارش اصلاحی در همان پرونده ،آیا میتوان در دادگاه صلح اجراییه صادر و در واحد اجرای احکام کیفری در خصوص اجرای مفاد آن اقدام کرد؟ مانند آنکه ،در شکایت ترک انفاق که برای حصول سازش در شورای حل اختلاف مطرح شده است ،زوج متعهد به پرداخت مبالغ مشخصی به صورت ماهیانه بابت نفقه زوجه میشود و زوجه نیز بر این اساس ،رضایت قطعی و منجز خود را اعلام میکند ،آیا میتوان در این خصوص به شرح پیشگفته ،اجراییه صادر و اقدام کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب ماده 33آییننامه ترتیب اقدامات سازشی در شوراهای حل اختلاف مصوب 1403/5/21ریاست محترم قوه قضاییه ،در پرونده های کیفری که از سوی دادگاه صلح یا سایر مراجع قضایی به منظور صلح و سازش به شورا ارجاع میشود ،شورا در مهلت قانونی فرایند صلح و سازش را انجام میدهد .در صورت حصول سازش یا اعلام گذشت شاکی، مراتب در صورتمجلس درج و به مرجع قضایی مربوط اعلام میشود؛ بنابراین در فرض سؤال ،شورای حل اختلاف باید مطابق ماده 33یادشده اقدام کند و صدور گزارش اصلاحی به وسیله شوراهای حل اختلاف در پروندههای کیفری ارجاعی به آن مرجع ،منتفی است. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۱۸ مورخ ۱۴۰۴/۱۰/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد