مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۰۹

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه فرد نابالغ دارای کمتر از نه سال سن )پسر هفت ساله( مرتکب بزه ایراد ضرب و جرح عمدی شود ،آیا دادگاه اطفال و نوجوانان صلاحیت رسیدگی به این بزه را دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،به موجب بند »ب« ماده 292قانون مجازات اسلامی مصوب 1392که منبعث از موازین فقهی است) ،عمد الصبی خطا( جنایتی که به وسیله صغیر انجام شود ،خطای محض محسوب میشود. ثانیاً ،عدم مسؤولیت کیفری اطفال )افراد نابالغ( در ماده 146قانون مجازات اسلامی مصوب 1392به معنای عدم صلاحیت دادگاه در رسیدگی به موضوع و اتخاذ اقدامات تأمینی و تربیتی نیست؛ همچنان که در ماده 148و فصل دهم از بخش دوم قانون پیشگفته به این امر تصریح شده است و دادگاه در چارچوب مواد قانونی ،در خصوص طفل بزهکار تصمیم مقتضی اتخاذ میکند؛ به موجب مواد 298و 304قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392این صلاحیت برای دادگاه اطفال و نوجوانان شناسایی شده است و در قوانین موضوعه ،صغر سن از موانع تعقیب شناخته نشده و تنها از موجبات عدم مسؤولیت کیفری است. ثالثاً ،به صراحت ماده 304قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392به کلیه جرایم افراد نابالغ )اطفال( ،از جمله اتهام ایراد صدمه بدنی توسط پسر هفت ساله که در فرض استعلام آمده است ،در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی میشود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۵۰۹ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد