استعلام
چنانچه پیش از انقلاب اسلامی یا سالهای اولیه پس از آن ،برخی دستگاههای دولتی یا شهرداری مبادرت به
احداث خیابان ،معبر و یا میدان نموده باشند ،در حالی که در زمان احداث این شوارع و معابر ،طرحهای جامع
و تفصیلی به تصویب نرسیده و یا اجرا نشده باشد و امر احداث بر اساس طرح هادی و مانند آن باشد ،آیا در
حال حاضر که چند دهه از زمان احداث آن شوارع و معابر سپری شده است ،شهرداری میتواند عوارضی تحت
عنوان ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح توسعه شهری را از املاک و اراضی مشرف و مجاور به این خیابانها
و شوارع که پیش از اجرای طرحهای جامع و تفصیلی احداث شدهاند ،دریافت کند؟ -2با توجه به اینکه قانون
درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاری ها مصوب 1401است ،آیا شهرداری میتواند به استناد بند »الف«
تبصره یک ماده 2این قانون در خصوص اراضی و املاکی که پیش از لازمالاجرا شدن این قانون در مجاورت و
مشرف به خیابانها و شوارع و معابر قرار گرفتهاند ،عوارضی تحت عنوان ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح
توسعه شهری دریافت کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2مستفاد از بند »الف« تبصره یک ماده 2قانون درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها مصوب
1401و با لحاظ ماده 4قانون مدنی ،دریافت عوارض ارزش افزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری و
روستایی ناظر به پس از لازمالاجرا شدن قانون و بر اساس دستورالعمل اجرایی موضوع قسمت اخیر بند »الف«
ذیل تبصره یک ماده 2قانون صدرالذکر است و موجب قانونی برای تسری آن به طرحهای اجرا شده پیش از
لازمالاجرا شدن قانون یادشده وجود ندارد؛ آرای متعدد هیأت عمومی دیوان عدالت اداری؛ از جمله دادنامه
شماره 2599مورخ 1401/10/13آن مرجع ،مؤید این دیدگاه است.
دکتر محمدعلی شاه حیدری پور
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه