مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۶

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه در مرحله دوم مزایده محکومله ملک موضوع مزایده را به جای طلب خود قبول کند و صحت جریان مزایده توسط دادگاه تأیید شود و دادگاه دستور انتقال ملک به نام محکومله را صادر کند؛ اما محکومله از حضور در دفتر اسناد رسمی و امضای سند امتناع کند ،آیا دادگاه میتواند برای تنظیم سند رسمی انتقال به نام محکومله، به دفترخانه نماینده معرفی کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرض سؤال که در اجرای ماده 131قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356به سبب نبودن خریدار در جریان مزایده مال ،محکوم له مال موضوع مزایده )ملک( را به جای طلب خود پذیرفته است؛ اما بهرغم صدور دستور انتقال ملک به نام محکومله از سوی اجرای احکام وی از حضور در دفتر اسناد رسمی و امضاء سند انتقال امتناع میکند ،چنانچه محکومعلیه در مهلت مقرر در ماده 144قانون یادشده اقدام نکرده باشد ،با قبول محکومله بیع محقق میشود .بر این اساس در فرض سؤال ،با قبول محکومله بیع محقق شده و امتناع بعدی محکومله از حضور در دفتر اسناد رسمی مؤثر در مقام نیست؛ اما از آنجا که این امتناع میتواند عواقب قانونی مانند تعلق مالیات به ملک را در پی داشته باشد و نیز موجب باقی ماندن بلاوجه پرونده در اجرای احکام شود ،با اخذ ملاک از ماده 145قانون یادشده ،به نظر میرسد حضور نماینده اجرای احکام در دفتر اسناد رسمی و امضاء سند انتقال به نام محکومله بلامانع است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۶ مورخ ۱۴۰۴/۰۶/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد