مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۳۰

تاریخ نظریه:

استعلام

اگر مالی از اموال محکومعلیه به علت داشتن ارزش مالی بالا و تکافوی طلب محکوملهم ،با فواصل زمانی مختلف و با تقدم و تأخر و به صورت توقیف مازاد ،توقیف شده باشد و محکوملهمی که ابتدا مال را توقیف کردهاند، پرونده اجرایی خود را برای انجام مزایده پیگیری نکنند و محکوملهم بعدی نیز نخواهند از حکم مقرر در ماده 55قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356برای رفع توقیف اولیه استفاده کنند و از طرفی مال توقیف شده پوشش طلب تمامی بستانکاران را بدهد ،آیا بستانکاری که مؤخر بر دیگران مال را به صورت مازاد توقیف کرده است با حفظ حقوق دیگر بستانکاران حق فروش مال معادل طلب خود و استیفای محکوم به از آن را دارد؟ به عبارت دیگر ،آیا تقدم و تأخر توقیف یک مال به معنای آن است که درخواست مزایده و فروش ابتدا باید از سوی توقیفکننده اول صورت گیرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

هرگاه مطابق ماده 54قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356مالی که وثیقه دینی بوده یا در قبال طلب توقیف شده است ،مازاد آن به درخواست محکومله توقیف شود ،با عنایت به ملاک رأی وحدت رویه شماره 832مورخ 1402/2/30هیأت عمومی دیوان عالی کشور ،به درخواست توقیفکننده مازاد ،اجرای احکام میتواند با ابلاغ به دارنده وثیقه یا توقیفکننده مقدم و پس از اعلام میزان مطالبات دارنده وثیقه ،مال را ارزیابی کرده و در صورتی که ارزش آن مازاد بر مطالبات وی باشد ،مال را به مزایده گذاشته و ابتدا مطالبات توقیف کننده مقدم را تأدیه و سپس مابقی را به توقیفکننده مازاد پرداخت کند. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۳۰ مورخ ۱۴۰۴/۰۹/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد