مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۰۶

تاریخ نظریه:

استعلام

مطابق تصریح مواد 13و 19آییننامه مالی شهرداریها اموال منقول و غیر منقول باید صرفاً از طریق مزایده بفروشد برسد و در صورتی که طرف مقابل شهرداری ،مؤسسات و شرکت های وابسته به دولت باشد بنا به ماده 19آییننامه یادشده ،توافق طرفین و تأیید شورای شهر جهت انتقال مالکیت ضروری است .از طرفی مطابق بند 6ماده 55قانون شهرداریها کمک به مؤسسات بهداشتی تعاونی ،فرهتگی مانند پرورشگاه درمانگاه، شیرخوارگاه ،آسایشگاه معلولین ذهنی ،کتابخانه ،کودکستان و امثال آن مجاز و شهرداری با تصویب شورای شهر میتواند اراضی متعلق به خود را با حفظ مالکیت به صورت رایگان به منظور احداث بنا و استفاده در اختیار مؤسسات مزبور گذارد .با عنایت به مقررات قانونی مذکور ،آیا بند 6ماده 55قانون شهرداریها مشمول اقدامات فرهنگی ارگانهای دولتی نیز میگردد به طور مثال آیا شهرداری میتواند اموال غیر منقول خویش را جهت انجام اقدامات فرهنگی به رایگان با حفظ مالکیت در اختیار ناحیه مقاومت بسیج قرار دهد یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به اطلاق عبارت »این قبیل مؤسسات« در بند 6ماده 55قانون شهرداری مصوب 1334با اصلاحات و الحاقات بعدی و با لحاظ بند 2ماده 36قانون اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مصوب 1361و ماده 5قانون حمایت قضایی از بسیج مصوب ،1371عبارت فوقالذکر شامل نواحی مقاومت بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در امور فرهنگی و اجتماعی فعالیت دارند می گردد و لذا شهرداری می تواند با رعایت قسمت اخیر بند 6ماده 55قانون شهرداری نسبت به در اختیار قرار دادن اموال غیر منقول خود جهت انجام خدمات فرهنگی ،با حفظ مالکیت خود به نواحی مقاومت بسیج اقدام نماید. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۰۶ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد