مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۰۳

تاریخ نظریه:

استعلام

اداره کل حقوقی قوه قضاییه به موجب

پاسخ اداره کل حقوقی

»خواسته« در جلسه اول دادرسی را که در نتیجه آن خواسته در صلاحیت دادگاه حقوقی قرار گرفته است ،از موجبات تغییر صلاحیت دادگاه صلح به دادگاه حقوقی دانسته است. در همسن راستا این پرسش مطرح میشود که چنانچه در پروندهای خواسته خلع ید باشد و خواهان در ابتدا بهای خواسته را مبلغ پانصد و ده میلیون ریال تعیین کرده باشد؛ اما در جلسه اول دادرسی »بهای« خواسته را به یک میلیارد و یکصد میلیون ریال افزایش دهد ،آیا افزایش »بهای خواسته« نیز موجب تغییر صلاحیت از دادگاه صلح به دادگاه حقوقی میشود؟ پاسخ: اولاً ،خوا سته و بهای خواسته دو موضوع متفاوت است؛ حکم مقرر در ماده 98قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379ناظر بر افزایش خواسته و یا کاهش آن است و از کاهش یا افزایش بهای خواسته منصرف است که صرفاً در بند 4ماده 62و ماده 63این قانون آمده است. ثانیاً ،با توجه به نصاب مقرر در بند یک ماده 12قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1402و از آنجا که صلاحیت دادگاه صلح نسبت به محاکم عمومی حقوقی از نوع صلاحیت نسبی است و با لحاظ ماده 17همین قانون ،چنانچه خواهان در جلسه اول دادرسی خواسته خود را افزایش دهد؛ بهگونهای که از نصاب صلاحیت دادگاه صلح خارج باشد ،باید قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی حقوقی صادر شود. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۴۰۳ مورخ ۱۴۰۴/۱۰/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد