مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۸۵

تاریخ نظریه:

استعلام

شرکت آب و فاضلاب یک شرکت خصوصی است که 51درصد سهام آن خصوصی و 49درصد آن دولتی است. از آنجا که با توجه به وضعیت فعلی کشور در سالهای اخیر جذب و تخصیص اعتبارات متعلق به پروژههای عمرانی این شرکت که میبایست از طریق دولت و سازمان برنامه و بودجه تأمین و پرداخت شود با مشکل مواجه شده است ،بسیاری از پیمانکاران علیه شرکت آب و فاضلاب استان در محاکم قضایی پرونده تشکیل داده که منتج به صدور رأی محکومیت و انسداد حسابهای این شرکت شده است .این موضوع خدمات رسانی این شرکت را با مشکل مواجه ساخته و نارضایتیهای عمومی در پی داشته است .علیهذا سؤال از آن مقام محترم این است که: با توجه به اینکه بودجه طرحهای عمرانی شرکت آب و فاضلاب از محل اعتبارات دولتی تأمین و پرداخت می شود چنانچه در اثر انجام پروژه های مربوطه ،مطالباتی از شرکت به موجب احکام قطعی محاکم مسلم گردد آیا توقیف اموال شرکت موصوف مشمول مقررات قانون نحوه پرداخت محکومبه دولت مصوب 1365میباشد یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

الف -با توجه به تبصره ماده 3قانون تشکیل شرکتهای آب و فاضلاب مصوب ،1369ملاک دولتی بودن شرکتهای موضوع این قانون ،تصویب هیأت وزیران است و تا زمانی که دولتی بودن اینگونه شرکتها به تصویب هیأت وزیران نرسیده است ،غیر دولتی محسوب میشوند و از شمول قانون نحوه پرداخت محکومبه دولت و عدم تأمین و توقیف اموال دولتی مصوب 1365خارج هستند. ب -شرکتهای آب و فاضلاب که دارای مصوبه هیأت وزیران به ترتیب پیشگفته است و دولتی محسوب میشوند ،نیز مشمول ماده واحده قانون نحوه پرداخت محکومبه دولت و عدم تأمین و توقیف اموال دولتی مصوب ،1365نمیشوند؛ زیرا: نخست ،حکم ماده واحده یادشده ،حکمی خاص است که صرفاً باید در حدود نص اجرا شود و در صدر این ماده واحده به صراحت بر شمول آن بر وزارتخانهها و مؤسسات دولتی تصریح شده و از شرکتهای دولتی ذکری به میان نیامده است. دوم .قانونگذار در مواد 2و 4قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی ،بین عناوین »مؤسسه دولتی« و »شرکت دولتی« قائل به تفکیک شده و به سبب تفاوت این دو نهاد و مقررات حاکم بر هر یک ،نمیتوان عبارت »مؤسسه دولتی« مذکور در ماده واحده یادشده را به شرکتهای دولتی نیز توسعه و تسری داد. سوم .فلسفه وضع قانون یادشده و اعطای مهلت به وزارتخانهها و مؤسسات دولتی آن است که درآمد و مخارج آنها در بودجه کل کشور منظور میشود و بالطبع برای پیشبینی ،تصویب و تخصیص مبالغی که باید به عنوان محکومبه پرداخت کنند ،نیاز به مهلت است؛ اما در خصوص شرکتهای دولتی چنین فلسفهای وجود ندارد و صرف تخصیص مبالغی به این شرکتها به عنوان کمک و یا غیر آن و یا تأمین اعتبار توسط دولت به جهت ملی بودن طرح منصرف از تخصیص بودجه سنواتی است؛ همچنان که در صدر ماده واحده یادشده به این موضوع تصریح شده است که این قانون شامل وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی است که درآمد و مخارج آنها در بودجه کل کشور منظور میگردد و از شرکتهای دولتی ذکری به میان نیامده است. چهارم .با لحاظ بند »پ« ماده 120قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ،1403هرچند بند »ج« ماده 24قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ) (2مصوب ،1393 دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی را به طور مطلق به کار برده است؛ اما با توجه به قرائن و امارات زیر این اطلاق منصرف از شرکتهای دولتی است: اولاً ،بند »ج« ماده 24قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ) (2مصوب ،1393 تکلیفی برای سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور )سازمان برنامه و بودجه فعلی( مقرر کرده است که انجام این تکلیف توسط سازمان مزبور در مورد شرکتهای دولتی غیر ممکن است؛ زیرا تخصیص بودجه این شرکتها در اختیار سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور )سازمان برنامه و بودجه فعلی( نیست تا بتواند محکومبه را از بودجه سنواتی آنها کسر و به محکومله یا اجرای احـکام دادگاه و یا دیگر مراجع قضایی و ثبتی مربوط پرداخت کند؛ همانگونهکه اطلاق عبارت »دستگاههای اجرایی موضوع ماده 5قانون مدیریت خدمات کشوری« مذکور در بند »ج« ماده 24یادشده ،مؤسسات یا نهادهای رسمی عمومی غیر دولتی که در ماده 5قانون مدیریت خدمـات کشـوری مصـوب 1386با اصـلاحات بعدی قیـد شـدهاند را در برنمیگیـرد؛ زیرا تخصـیص بودجه این مؤسسات نیز در اختیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور )سازمان برنامه و بودجه فعلی( نیست .همچنین اختصاص مبالغی به شرکتهای دولتی تحت عنوان کمک و غیر آن ،منصرف از تخصیص بودجه سنواتی است. ثانیاً ،رئیس امور حقوقی و قوانین سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور طی نامه شماره 160507مورخ 1394/7/1خطاب به این اداره کل صریحاً اعلام داشته است »اجرای تکالیف مندرج در بند یادشده )بند ج ماده 24قانون مورد بحث( توسط سازمان منوط به موارد ذیل است -1 :دستگاه اجرایی محکومعلیه دارای ردیف در قانون بودجه سنواتی باشد که این امر در مورد شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی عملاً امکانپذیر نبوده و .«...شایسته ذکر است ،حکم مقرر در ماده 40قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ) (2مصوب 1393که شرکتهای دولتی )موضوع ماده 4قانون محاسبات عمومی کشور مصوب 1366با اصلاحات و الحاقات بعدی( را در مصرف اعتبارات تأمین شده از محل منابع بودجه عمومی در حکــم مؤسسات و نهـادهای عمومی غیر قــرار داده است ،ارتباطی با حـکم مـقرر در قانون نحوه پرداخت محکومبه دولت و عدم تأمین و توقیف اموال دولتی مصوب 1365ندارد و نمیتوان به استناد ماده 40یادشده ،حکم مقرر در ماده واحده قانون نحوه پرداخت محکومبه دولت و عدم تأمین و توقیف اموال دولتی مصوب 1365را به شرکتهای دولتی تسری داد. فریده شکری معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۸۵ مورخ ۱۴۰۴/۰۶/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد