مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۸۳

تاریخ نظریه:

استعلام

در موافقتنامه داوری فردی به عنوان داور مرضیالطرفین انتخاب میشود .پس از حدوث اختلاف و پیش از ارجاع امر به داور ،داور با یکی از طرفین دارای تعارض منافع شده و یا در موضوع اختلاف داوری ذینفع میشود؛ در خصوص چنین فرضی ،خواهشمند است یه پرسشهای زیر پاسخ دهید: -1آیا شخص یادشده صلاحیت داوری و اتخاذ تصمیم در خصوص موضوع داوری را دارا میباشد؟ -2آیا داور میتواند با ایراد خوانده از داوری امتناع کند؟ -3آیا این موضوع میتواند از مصادیق ابطال رأی داوری محسوب شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از ماده 469قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379چنین مستفاد است که رفع ممنوعیت نسبی داور منوط به تراضی طرفین است؛ بر این اساس ،چنانچه پس از انتخاب داور و پیش از صدور رأی داوری ،جهت یک یا برخی از این ممنوعیتها حادث شود ،رضایت طرفین شرط لازم برای ادامه داوری است .در غیر اینصورت ،از موارد عدم صلاحیت داور محسوب میشود و رأی داور مشمول بند 6ماده 489قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379میباشد. دکتر محمدعلی شاه حیدری پور مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۴/۳۸۳ مورخ ۱۴۰۴/۱۱/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد